Пряка връзка между здравето на човека и социално-икономическия статус на неговата

...
Пряка връзка между здравето на човека и социално-икономическия статус на неговата
Коментари Харесай

Здравето зависи и от приятелите


Пряка връзка сред здравето на индивида и социално-икономическия статус на неговата среда откриха откриватели от университета Вандербилт.

Учените събрали и анализирали данни от Съединени американски щати, Китай и Тайван. Така, в хода на изследването било открито, че статутът на другар може да бъде причина за заболяване, което да се проточи повече от седмица.

Високият обществен статус е от основно значение, като има своята добра, само че и тъмна страна, станало ясно още в хода на проучването. Като цяло, хората с висок обществен статус са по-здрави и се отнасят с по-голямо внимание към организма си като влагат повече средства и време във физическото и психическото си богатство. Това отношение се разпространява сред другари и познати и попада в така наречен " Теория на обществения капитал ".

Но високият статус има и своята противоположна страна. Тези, които гравитират в орбитата на висшето общество, непроменяемо се съпоставят с елита и са в положение на непрекъснато безпокойствие. Това ги тласка към неприятни привички, пилеене на време, пари и сила за поддържане на " скъпите връзки ", което в крйна сметка се отразява зле на здравето. Учените назовават този феномен " Теория на обществените разноски ".

Начинът, по който запознанствата въздействат върху здравето, е директно подвластен от икономическото неравноправие в обществото, споделят още откривателите. Така да вземем за пример, в Тайван неравенството е на относително ниско равнище и там статусът на приятелите въздейства позитивно на физическото и психическото здраве. В Съединени американски щати и Китай обаче на напред във времето излизат обществените разноски.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР